Va putem oferi un exemplu actual pentru a va ilustra potentialul tehnologic care sta la baza teoriei futuriste : Cand copii se uita la televizor de prea mult timp, un sistem automat ii poate anunta: „Ce faci? Ai stat prea mult timp””, sau le poate opri accesul automat de la distanta prin stingerea ecranului.
Un alt sistem complet inteligent mai este si cel care atunci cand datele culese de la stațiile meteo locale indica faptul că ploaia va lovi partea de est a casei in exact cinci minute, sistemul ii spune ce ferestre de pe acea parte sunt deschise. Sau ce spuneti de sistemul care ofera urmatoarea solutie: daca proprietarul nu este acasa si o persoana intra prin efractie, un difuzor inteligent ascuns produce cu un latrat agresiv pentru a speria intrusul.
Tehnologia care automatizeaza sau controleaza de la distanta diverse functii de uz casnic, de la iluminat la securitate, pare sa devina obișnuita, ajutata si de o pandemie care ne-a obligat sa petrecem mai mult timp acasa si sa cheltuim mai multi bani pe confort.
Insa aceste gadgeturi fac viața mai buna?
Sunt „casele inteligente” calea viitorului sau doar cel mai recent truc de marketing? Totul poate fi „inteligent”, inclusiv chiuveta de bucatarie. Casele vedetelor internationale, atat cat si cele pe plan local sunt un exemplu extrem, dar incuietorile, luminile si soneriile care pot fi controlate printr-un telefon si programate pentru a indeplini sarcini automate devin obisnuite si pentru cei din patura mica si mijlocie a societatii. Potrivit anumitor persoane, acestea sunt marginea de varf a unei schimbari dramatice in relatia caselor noastre cu tehnologia.
Expozitia tehnologica influenta Consumer Electronics Show (CES) de anul acesta a cunoscut o grabire a tendinței high-tech: marile marci au lansat o gama larga de dispozitive conectate, de la robinete controlate prin comenzi vocale pana la usile pentru caini care se deschid la apropierea unui animal de companie etc. .
Alte produse incluse:
O multime si o multime de camere de securitate ieftine;
- un bec care va poate urmari somnul, ritmul cardiac si alte masuratori biometrice folosind radar;
- un bec care poate alimenta camera cu mirosuri esentiale;
- un dispozitiv mic care utilizeaza senzori de presiune a aerului, zgomot și miscare pentru a detecta intrusii;
- usa din fata care integreaza lumini, senzori, o sonerie video si o incuietoare inteligenta (deci arata ca o usa normala);
- un nou standard de casa inteligenta („Matter”) conceput pentru a face ca dispozitivele de acasa conectate sa functioneze impreuna.
Acesta este doar inceputul, potrivit industriei casei inteligente, care impinge un nou concept: „constientizarea contextuala”.
Mediul de acasa se va adapta la dorintele si rutinele locuitorilor sai: ceasurile cu alarma vor citi programul proprietarului si vor stabili in consecinta ora pentru a-i trezi, senzorii de sanatate vor detecta semnele de boala si vor comanda automat medicamente, software-ul va stinge luminile din casa si va reda muzica conform obiceiurilor unei persoane — sau in functie de starea lor de spirit aparenta.
Viitorul suna interesant in urmatorii 10 ani? Tu ce anume iti doresti?